Upoznajte najznačajnije znamenitosti Crne Gore

Znamenitosti Crne Gore plene svojim kulturnim i istorijskim nasleđem.

Mnogima su nezaboravno letovanje i plaže Crne Gore prva asocijacija na ovu balkansku zemlju. Međutim, Crna Gora nudi mnogo više. Nestvarna priroda Durmitora, impresivni kanjon Morače, jedinstveno Skadarsko jezero – samo su neke od prirodnih lepota koje privlače brojne turiste.

Bogata istorija i povoljni geografski položaj uticali su i na stvarenje istorijiskih, kulturnih i verskih spomenika. Gotovo da nema osobe koja prilikom posete Crnoj Gori nije posetila istorijski Perast, poklonila se moštima Sv. Vasilija Ostroškog na Ostrogu ili, pak, prošetala starim gradom u Kotoru.

Znamenitosti Crne Gore

Pored ovih, lux apartmani u Bečićima vam otkrivaju znamenitosti Crne Gore koje morate ubeležiti na svojoj turističkoj mapi.

Znamenitosti Crne Gore i čuveni Petar II Petrović Njegoš

Najistaknutija crnogorska ličnost, svakako, je Petar II Petrović Njegoš. Vladar, pesnik i filozof je želeo da bude sahranjen na vrhu Lovćena. Svoju želju opravdao je rečima: “Ko na brdo ak i malo stoji, više vidi no onaj pod brdom“.

Još za njegovog života sagrađena skromna kapela na Jezerskom vrhu sa kog se pruža neverovatni pogled na bokotorski zaliv, Skadarsko jezero, planine na severu i deo Albanije.

Kako je postojala opasnost od pljačkanja groba, Njegoš je prvobitno bio sahranjen u Cetinjskom manastiru. Knjaz Danilo je 4 godine kasnije ispunio želju prenevši sa najviđenijim Crnogorcima njegove posmrtne ostatke.

Međutim, večni san vladike remetilu su prvo Turci, a zatim i Austrijanci, koji su 1916. godine potpuno uništili kapelu. Po završetku rata podignuta je nova, ali je tada rođena ideja o mauzoleju.

Dizajn monumentalnog spomenika, kojim bi bila odata zaslužena čast Njegošu, poverena je vajaru Ivanu Meštroviću. Prema njegovim nacrtima izgrađen je čitav kompleks. On obuhvata kapelu u čijem dvorištu se nalaze skulpture majke i ćerke u crnogorskoj nošnji. Izrađene su od crnog mermera i visine 4,5 metara. Unutrašnjost je ukrašena sa 200.000 pozlaćenih pločica i u centralnom delu nalazi se figura Njegoša sa otvorenom knjigom, koja je napravljena od granita visine skoro 4 metra.

U zasebnoj prostoriji, kripti, nalazi se mermerni sarkofag sa isklesanim krstom i državnim grbom, kao simbolima duhovne i svetovne vlasti.

Do ove znamenitosti Crne Gore vodi čak 461 stepenik. Ukoliko nemate dobru kondiciju, budite bez brige, jer je tunel sa stepeništem osvetljen, prozračan i sa odmaralištima kako biste lakše savladali visinu.

Znamenitosti Crne Gore – stara prestonica

Podno planine Lovćen nalazi se stara prestonica Crne Gore. Autentične arhitekture, brojnih istorijskih zdanja i uličica koje donose priče iz prošlih vremena, Cetinje opravdano nosi titulu “grad – muzej“.

Znamenitosti Crne Gore

U njemu se nalaze i tri najznačajnije religijske znamenitosti Crne Gore – ruka svetog Jovana Krstitelja, čestica Časnog Krsta Gospodnjeg i ikona Presvete Bogorodice Filermose.

Crnogorsku istoriju najbolje ćete upoznati ako posetite Njegošev muzej. Nalazi se u Biljardi, nekadašnjoj Njegoševoj rezidencija.

Najvažnija prostorija je Senatorska dvorana, tj. Bilijarska sala po kojoj je i zdanje dobilo naziv. U ovoj sali donošene su glavne državne odluke.

Oružarnica sadrži impozantnu zbirku oružja, među kojima se izdvajaju dva topa – “Zelenko“ i “Krnja“. Veliku pažnju posetilaca privlači bogata biblioteka u kojoj možete videti originalni rukopis “Gorskog vijenca“.

Svaka soba je ukrašena portretima važnih ličnosti kako iz Crne Gore, tako i inostranih, kao i stranice prvog bukvara, prvog crnogorskog kalendara… Takođe, u ovom muzeju su predstavljene i Njegoševa fiskalna kasa koja je korišćena za regulisanje poreza i otisak Peruna, novčanice koju je Njegoš želeo da uvede kao zvaničnu crnogorsku monetu.

Znamenitosti Crne Gore – drevni rimski grad

Da je ovaj prostor naseljavan još u doba Rimljana svedoče mnoge znamenitosti Crne Gore, kao što su rimski mozaici u Risnu, čuvena Pljevaljska diatreta…

Naša preporuka je da posetite drevni rimski grad Dioklea (Duklju). Nalazi se u dolini Zete, samo 3 km od glavnog grada. Prema legendi u njemu je rođen imperator Dioklecijan.

Duklja je osnovana u 1. veku i savršeni je primer napretka Rimljana. Naime, ovaj trgovački centar je mogao da se pohvali uređenom infastrukturom, trgovima, hramovima, termama. Čak i po broju od oko 40.000 stanovnika Duklja se izdavaja od drugih gradova toga doba.

Iskoristite praznične dane kako biste otkrili znamenitosti Crne Gore. Najbolji smeštaj u Crnoj Gori za ovaj mini odmor nude Sofija apartmani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Add Comment

Скочи на траку са алаткама