Perast koji se svojom unikatnošću i lepotom izdvaja Previous item Nezaboravno letovanje u... Next item Sofija apartmani - za vaše...

Perast koji se svojom unikatnošću i lepotom izdvaja

Perast je jedan od najlepših gradova na crnogorskom primorju. Nalazi se na 12 km od Kotora, u pravcu Risna, u podnožju brda Sveti Ilija, nasuprot tesnaca Verige.

Podeljen je na dva dela velikom kamenom kuglom. Luka se prostire od Pjace do Pošova i obuhvata predeo uz obalu između dva reda kuća. Predstavlja mesto starih brodogradilišta i plemićkih palata kao što su palate Balović, Bronza, Čorko, Mazarević, Mrša, Visković i Šestokrilović. Penčići čine drugi deo i obuhvataju zapadnu stranu Perasta.

Perast ima bogatu istoriju

Baš kao i čitava Boka Kotorska, tako i Perast karakteriše duga istorija, koja počinje još u doba neolita, 3500. godine pre Nove ere.

Prelepi stari grad naziv je dobio po ilirskom plemenu Pirusta. Naime, prema legendi kraljica Teuta je želela da osigura ulaz u zaliv, pa je istočni deo od Risna naselila plemenom iz Albanije.

Kroz istoriju, mnogi su nastojali da osvoje Perast, počev od Vizantijskog carstva, mletačkih, francuskih, pa do austrijskih osvajača. Svako od njih, ostavio je značajan trag na ovom divnom mestu. A različite duhove prošlosti možete da osetite dok šetate gradom.

Perast je, pre svega, pomorski grad. U njemu je 1336. godine izgrađeno brodogradilište koje je radilo do 1813. godine. Zahvaljujući pomorstvu doživeo je i najveći procvat u 17. i 18. veku kada su lađe ovog grada plovile svetskim morima.

Perast je sav u kamenu

Ono što čini Perast unikatnim i izdvaja ga od ostalih gradova jeste građevinska struktura. Današnji izgled dobio je u 17. i 18. veku sa najlepšim primerima baroknog stila na čitavom Jadranu.

Perast

Zapravo, Perast ima samo jednu dugačku ulicu koja se pruža uz more. Od nje u visinu polaze stepeništa koja vode u više delove do razbacanih kućica. Prelepe kamene porodične kuće svojim šarmom privlače poglede i mame da zavirimo u zavučena dvorišta ispunjena cvećem i po kojom mačkom koja se lenjo sunča na toplom kamenu.

Iako malen, sa samo 350 stanovnika, u njemu su svoje mesto našle čak 18 crkava i 19 palata. Simbol grada, svakako, je crkva Svetog Nikole sa svojim impresivnim zvonikom visokim 55 metara koji se ponosno izdiže iznad građevina. Na žalost, zbog nedostatka novca nikada nije završena.

Od palata najimpozantnija je palata Bujović koja je divan primer renesansno-barokne arhitekture. Prema predanju vlasnik Vicko Bujović je bio veoma ponosan na nju. Te, kada je graditelj izjavio da može da sagradi lepšu, Bujović ga je u napadu besa bacio u more sa krova palate. Danas, u ovoj palati nalazi se Muzej grada Perasta koji obiluje svedočanstvima iz burne istorije grada.

Perast, sa Gospom od Škrpjela, spada u jednu od najluksuznijih destinacija u Crnoj Gori

Kao što je ostrvo Sveti Nikola nezaobilazni deo Budve, tako se sa obale grada pruža neverovatni pogled na Gospu od Škrpjela.

Čuveno veštačko ostrvo nastalo je nabacivanjem kamenja i potapanjem brodova na podvodnu stenu. Na njemu se nalazi i istoimena crkva, koja je podignuta baš na tom mestu gde se mornarima ukazao lik Bogorodice 22. jula 1452. Na ovaj dan svake godine meštani plove barkama do ostrva noseći novo kamenje. Tradicionalni ritual ima i praktičnu stranu, jer na taj način se nadoknađuje kamenje koje je odnelo more.

Perast

Crkvu je oslikao barokni slikar Tripo Kokolja, a krasi je i 2000 srebrnih pločica. Njih su darovali pomorci u znak zahvalnosti sto ih je bog čuvao tokom plovidba. Takođe, ovde se nalazi i najpoznatiji i najvredniji goblen. Vezla ga je Jacinta Kunic čekajući punih 25 godina, svog dragog da se vrati sa broda. Svojevrsni simbol ljubavi ukrasila je sopstvenom kosom. Može se videti kako je kosa u goblenu postepeno postajala sve svetlija dok skroz nije posedela. I još se priča da je nakon toga oslepila.

Perast je danas izuzetno miran grad. Ipak, svojom lepotom privlači brojne turiste koje očekuje nezaboravno iskustvo.

Ukoliko ne znate gde da provedete leto 2018. Crna Gora je idealna destinacija. Oduševiće vas svojom lepotom i unikatnošću.

 

Deljenje

Add Comment

Скочи на траку са алаткама