Plaže Crne Gore, najlepši biseri Jadrana Previous item Apartmani u Crnoj Gori i...

Plaže Crne Gore, najlepši biseri Jadrana

Plaže Crne Gore su glavni razlog posete turista ovoj zemlji.

Prelepo more obuhvata obalu dugu 293 km na kojoj su se smestile čak 117 različite plaže i uvale.

Peščane, kamenite ili stenovite, dugačke ili male, sakrivene, netaknute prirode ili sa raznim pratećim sadržajima – plaže Crne Gore nude bezbroj mogućnosti koje će vaše letovanje učiniti nezaboravnim.

Plaže Crne Gore imaju plavu zastavicu za kvalitet

plaže crne gore

Pored Jadranskog mora čija lepota oduzima dah turistima, plaže Crne Gore krasi izuzetna čistoća te ne čudi da mnoge od njih svake sezone iznova ponesu plavu zastavicu.

Plava zastavica je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala. Dodeljuje se svake godine plažama i marinama koje su ispunile rigorozne kriterijume iz četiri osnovne oblasti: ekološko obrazovanje i informisanost, kvalitet vode,  ekološko upravljanje i  sigurnost i usluge.

Od 2017. godine potrebno je ispoštovati 28 imperativnih tj. obavezujućih kriterijuma i 5 preporučujuća.

Plava zastavica je danas veoma cenjena oznaka i mnogim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije, te je upravo ona doprinela da se crnogorsko primorje visoko pozicionira na globalnoj mapi turističkih destinacija.

Zahvaljujući ovom prestižnom standardu Crna Gora ima plaže koje su se našle na listi najboljih na svetu, zajedno sa Marokom, Tunisom, Novim Zelandom, Brazilom i Karibima.

Plaže Crne Gore su na listi najboljih na svetu

Po mnogima glavna turistička metropola crnogorskog primorja je Budva. Preko tri hiljade godina star grad, danas, ima bogat kulturni i istorijski sadržaj, a njegova obala spada u jednu od najlepših na svetu, koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

plaže crne gore

U okviru Budvanske rivijere prošle godine je čak 11 plaža dobilo plavu zastavicu.

Među njima najveća je Jaz, duga 1.200 metara i udaljena 2,5 km od samog grada. Delom šljunkovita, a delom peskovita podeljena je na dve oblasti, od kojih je manja nekada bila nudistička.

Bujno rastinje koje predstavlja zaštićeni deo I kategorije, prozirna, čista morska voda i izvor pitke vode koji se uliva u more.

Ova plaža je zanimljiva ne samo za kupače, već i za kampere, jer se u njenoj pozadini nalazi kamp kapaciteta 2.000 mesta.

Jaz je atraktivna i za mlade zbog koncerata svetskih muzičkih zvezdi.  Od 2014. godine na njoj se održava Sea Dance Festival i za mnoge je simbol za dobar provod u Budvi.

Lepote plaže Kamenovo

plaže crne gore

Kada su plaže Crne Gore u ovom delu u pitanju, nemoguće je preskočiti čuvenu Kamenovo.

Iako mnogo manja od Jaza (330 metara), zbog svojih karakteristika je veoma posećena. Nalazi se između Bečića i Pržnog, a od Budve je udaljena 5 km.

Kamenovo krasi peskovita obala, kao i morsko dno, koje daje tirkizni ton vodi. Njen položaj na jugoistoku omogućuje da se leti sunce na njoj zadrži i do 20 časova, pa je ova plaža poznata i po prelepim sunčevim zalascima.

Plaže Crne Gore idealne za odmor sa porodicom

Prvo mesto među plažama sa plavom zastavicom u Ulcinjskoj regiji zasluženo pripada Kopakabani.

Nalazi se u sastavu Velike plaže, a naziv je dobila po čuvenoj plaži u Brazilu. Na 900 metara peščane obale smešteno je čak 500 suncobrana i 800 ležaljki.

Kopakabana je idealna kako za mlade tako i za porodice sa decom, jer pored bara i restorana ima i igraonicu za najmlađe.

Ako odlučite da krenete prema severu uz plaže Crne Gore, ne smete propustiti posetu Plavom horizontu u Radovićima u južnom delu tivatskog zaliva.

Iako se nalazi na otvorenom moru zaklonjena je od vetrova jer je okružuju brojni parkovi i borova šuma. Lekoviti pesak ove plaže pogodan za lečenje reumatskih oboljenja.

Plavi horizont je odličan za malu decu jer je voda plitka i do 15 m od obale. Bogat sadržaj čini je privlačnom i za mlade željne dobre zabave.

plaže crne gore

Apartmani Sofija nalaze se u neposrednoj blizini najlepših crnogorskih plaža.

Bilo da ste sa porodicom ili prijateljima, blizina predivnih peščanih plaža i udobnost naših apartmana, učiniće vaš odmor nezaboravnim.

Deljenje

Add Comment

Скочи на траку са алаткама