Skadarsko jezero – Najveće jezero na Balkanu

Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu. Nalazi se između Podgorice i Bara, pa ga je nemoguće zaobići kada se zaputite na letovanje u Crnu Goru.

Pravi dragulj prirode prostire se od Rijeke Crnojevića do Skadra. Odnosno, od zaliva Lićeni i Hotit do ostrva Beška.

Naziv je dobilo po gradu Skadru koji se nalazi u severnoj Albaniji, i u bukvalnom prevodu sa grčkog jezika znači “zaštitnici”. Upravo, Skadarasko jezero predstavlja prirodnu granicu Crne Gore, kojoj pripadaju njegove dve trećine, i Albanije sa jednom trećinom.

Po čemu je Skadarsko jezero posebno otrivaju vam apartmani u Crnoj Gori, Popović.

Skadarsko jezero u prošlosti nije imalo izgled kakav je danas

Promenljiva površina od 300 do 500 km² nije oduvek bila tolika. Ranijih vekova ovo je bila samo veća bara koju je narod nazivao Veliko blato, a teren oko nje činio je plodnu ravnicu na kojoj je uzgajano žito i pamuk.

Prema legendi jezero je nastalao kada je mlada žena, srećna zbog muževljevog povratka iz rata, zaboravila da zatvori česmu.

Pravi nastanak je drugačiji, ali ništa manje bajkovit. Naime, 1858. godine dogodilo se jako olujno nevreme, te je Drim sa albanskih planina doneo na ušće Bojane ogromnu količinu peska i mulja. Ona je izazvala pomeranje korita reke, a od bare nastalo je čuveno Skadarsko jezero.

Skadarsko jezero

Iako je plavljenjem plodno zemljište nestalo zauzvrat je stvoreno carstvo prirode koje su ispunile jedinstvene biljne i životinjske vrste.

Skadarsko jezero krije hiljade tajni

Neverovatno kako se na tako maloj površini našla tolika raznolikost. Pa se prosto posetilac ne može odlučiti da li da uživa u posmatranju ptica, krstarenju jezerom. Ili, pak, da se upusti u otkrivanje bogatog istorijskog nasleđa.

I za starosedeoce ovaj predeo je velika tajna. Počev od laičkog pitanja kako voda iz jezera otiče u more ako je ono “niže”. Činjenica je da je Skadarsko jezero kriptodepresija, tj. površina mu je iznad nivoa mora, a dno ispod nivoa mora. Dubina se kreće od 4 do 7 m, a u potopljenim rupama, tzv. vruljama dostiže dubinu i do 30 m.

Jezero “skriva” čak 14 srednjevekovnih pravoslavnih manastira. Dok brojne tvrđave, kao što su Lesendro, Tophali, Besac i druge, svedoče o velikim bitkama koje su vođene protiv Turaka na ovom prostoru.

Ostrvo Grmožur je specifično po građevini koja je u doba knjaza Nikole važila za “crnogorski alkatraz”, a ostaci nekadašnjeg grada Oboda pričaju priču o prvoj štampariji u ovom delu Evrope. U njoj je štampana i prva knjiga 1494. godine – Oktoih.

Pored značajnih istorijskih otkrića, za ovo jezero vezane su i brojna narodna predanja. A najčuvenija je priča o čudovištu Blor koje živi na dnu jezera. Ono je poslednji put viđeno 2007. godine. Dvojica mladića su tvrdila da su videli rogljastu neman visoku 3 i dugačku 40 m kako munjevito izranja iz vode. Da stvar bude čudnija vest su preneli i pojedini mediji.

Nacionalni park Skadarsko jezero

U cilju očuvanja bogate prirode ovog kraja crnogorski deo Skadarskog jezera je 1983. godine proglašen Nacionalnim parkom. Ovo zaštićeno prirodno dobro od velikog značaja obuhvata 40.000 ha, od čega je 25 400 ha vodena površina.

Od 1996. godine Skadarsko jezero se nalazi na svetskoj listi vodenih staništa od međunarodnog značaja. Dok je Nacionalni park dobio IPA status – Međunarodno značajno područje za biljke.

Jedinstveni ekosistem izgrađen na kombinaciji močvare, šume i kamenjara pogoduje flori I faune. Te na jezeru živi, gnezdi se, zimuje ili preseljava 281 vrsta ptica. Među njima se posebno izdvaja Dalmatinski pelikan koji je postao zaštitni znak Nacionalnog parka Skadarsko Jezero.

U jezeru živi i 49 vrsta riba. Tu su i brojni vodezemci, gmizaci i sisari. Dok bujnu vegetaciju čine i endemske vrste. Kao što su skadarski hrast lužnjak, srpska ramonda, uskolisni zvončić, buhač, modro lasinje, nežna kockavica, Huterova papričica, dalmatinski i Tomazinijev šafran, Grisebahova divlja lala i druge.

Skadarsko jezero ima svoju Veneciju

Skadarsko jezero je specifično i po ostrvima, a najveću pažnju privlači Vranjina. Slikovito ribarsko seoce sa svega 200 stanovnika popularno je nazvano Venecija u malom.

Vranjina je do izgradnje mosta i nasipa za magistralu bila ostrvo. Ovde se nalazi sedište Nacionalnog parka i istoimeni manastir posvećen Svetom Nikoli.

Zahvaljujući blizini magistralnog puta, vrlo lako možete da posetite živopisno naselje i kupite uvek svežu jezersku ribu.

Skadarsko jezero

Pored Vranjine, obilazak Skadarskog jezera ne može se zamisliti bez posete Virpazaru. U prepoznatljivim “ušuškanim” restoranima uz vodu služe se tradicionalni riblji specijaliteti, a naša preporuka je čuveni skadarski krap, koziji sir, masline i naravno crmničko vino karakteristične arome.

Virpazar ima bogat program u letnjoj sezoni, ali ga možete posetiti i u toku hladnih dana. Jer se u decembru organizuje Festival ukljeva i vina. Prepustite se uživanju u prelepim predelima, čarobnim ukusima i pogodnostima koje nude lux apartmani u Bečićima, Sofija.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Add Comment

Скочи на траку са алаткама