Crna Gora

Crna Gora je mala ali po mnogo čemu izuzetna mediteranska zemlja. Iako mala zemlja koja se prostire na nepunih 14000km i sa nešto manje od 690 000 stanovnika Crnu Goru je jako teško ukratko opisati i predstaviti. Za to je jednim delom zaslužna burna istorija ove države, koja je svojim položajem mamila mnoge osvajače koji su ostavljali svoj pečat i učinili da je Crna Gora danas država burne prošlosti, bogatog kulturnog nasledja , država koja je poznata kao multietnička i multikonfesionalna.

Priroda je drugim delom zaslužna za posebnost Crne Gore, priroda koja je tako jedinstvena, još uvek nedirnuta, nevina, raznolika i posebna. Priroda, ta divlja lepota je posebno blago Crne Gore. Na maloj površini Crne Gore prostire se velelepna obala koja ostavlja bez daha ali i planine koje svojom lepotom i veličinom prosto osvajaju.

Iliri, grci, rimljani, mlecani, turci i ne samo oni već i mnogi drugi narodi želeli su da osvoje i zadrže za sebe Crnu Goru, svi su ostavi tragove koji se i danas vide i osećaju. Mnogi su pesnici, pisci i putopisci opisali Crnu Goru najlepšim rečima i sihovima. Crna Gora je sve poznatija turistička destinacija, koja raznolikom i sve raskošnijom ponudom ima sta da ponudi i onim najzahtjevnijim turistima. Na malom prostoru Crne Gore turistima je pružena mogućnost da borave na obali i uživaju u poseti neke od mnogobrojnih plaža koje se prostiru od Ulcinja tj Ade i ušća reke Bojane u more do Herceg novog tj granice sa Hrvatskom, ali i da za veoma kratko vreme posete sever Crne Gore i uživaju u planinama i mnogobrojnim jezerima.

Crnogorska obala je nevina, biserna i ošuvana, razudjena na preko 290 km sa preko 70 km plaža. Pošev od Ulcinja drvenog grada koji ošarava svojom raznolikošću, preko Bara koji svojom lukom pozdravlja pomorce i turiste dolazimo do Budve koja je svojevrsna predstonica turizma Crne Gore i koja sve vise podeća na Nicu, Monako, San Trope i druga mondenska letovalista. Obala se potom nastavlja do Tivta koji ponosno stoji i svojom lepotom želi dobrodošlicu na ulazu u zasigurno najlepši zaliv u evropi Boku Kotorsku. Boka tako divna i posebna na svojim obala krije mnogo malih naselja koji pričaju svoju istoriju, a medju njima ponosno stoji drevni Kotor, grad koji je zbog svoje istorije uvršten u svetsku kulturnu baštinu pod patronatom UNESC-a. Na kraju tj početku preko Risna i njegovih drevnih mozaika dolazimo do Herceg Novog koji kao mediteranska lepotica očarava lepotom i opija mirisom mimoza. Svi ti gradovi na primorju imaju tako mnogo da ispričaju o sebi i svojoj istoriji Ii nude mnogo više od pukog odmora na plaži. Kulturna baština crnogorskih primorskih gradova je bogata i divna.

montenergo apartments
apartments budva montenegro
montenegro apartments
apartments montenegro

Centralni region je izuzetno zanimljiv iz više razloga, a to su: Podgorica, glavni grad Republike, blizina Skadarskog jezera i Crnojevića, ali uglavnom zbog Cetinja, rezidencije stare i nove Crne Gore, grada koji je bio centar religije i kulture i drevne Crne Gore, na čijem čelu je Petar II Petrović Njegoš i planina Lovćen, koja se nalazi iznad Bokokotorskog zaliva s prekrasnim pogledom u beskonačnosti i predstavlja mesto koje se mora posetiti.

Severno od Crne Gore je veoma impresivno. Durmitorski, Žabljak i masivi Prokletija nude odlične uslove za ekstremne sportove tokom zime, ali i sve adekvatne uslove za aktivan letnji turizam, kao što su jahanje i biciklizam. Tara, Crno jezero i Nacionalni park Biogradska Gora predstavljaju samo neke primere netaknute prirode severa.

Divlja lepota vas vodi i otkriva sve čari u samom srcu Evrope, koje se nalaze u Crnoj Gori. Posetite Crnu Goru, posetite zemlju koja će vas očarati i sigurno vezati za sebe.

Deljenje
Скочи на траку са алаткама