Ostrvo Sveti Nikola

Ostrvo Sveti Nikola predstavlja najveće ostrvo u južnom delu Jadrana. Prostire se na 47 hektara i dužine je 2 km. Svojim položajem zatvara Budvanski zaliv i smatra se nezaobilaznim delom Budve sa kojom je povezano podmorskim sprudom koji se naziva tunja. Za vreme oseke vodostaj se spušta na svega pola metra, pa se gotovo može pregaziti do Slovenske plaže.

Ukoliko ste se pitali gde da provedete leto 2018. evo nekih podataka o lepotama ovog dela Crne Gore, u kojima ćete, sigurni smo, uživati.

Ostrvo Sveti Nikola je dobilo ime po istoimenoj crkvi

Ostrvo Sveti Nikola ili Školj (ita. scoglio – stena), kako ga zovu meštani, zvanično je nazvano prema crkvi posvećenoj Svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca.

Ona se prvi put pominje u 16. veku, mada se smatra da su je sazidali još u 11. veku krstaši koji su ovim krajevima prolazili na putu kući. Prema predanju oni su svoje mrtve sahranili u prostoru oko crkve.

Crkvica je skoro potpuno uništena u razornom zemljotresu 1979. godine. U narednim godinama je obnovljena, ali je danas retko otvorena za posetioce.

Za ostrvo Sveti Nikola vezuje se legenda o Svetom Savi

Ostrvo Sveti Nikola

Meštani rado pričaju legendu o nastanku spruda kojim je ostrvo Sveti Nikola povezano. Naime, Sveti Sava je dva puta – 1229. i 1234. godine iz Budve pokušao da krene za Palestinu u posetu hrišćanskim svetilištima u Svetoj zemlji.

Međutim, veliko nevreme i talasi nisu mu dozvoli da se ukrca na brod koji ga je čekao sklonjen u zavetrini ostrva Sveti Nikola. Čekajući na obali, Sveti Sava je u vodu bacao kamenčiće i na taj način stvorio put do ostrva, kojim su on i njegovi pratioci potom došli do broda.

Ostrvo Sveti Nikola je bogato vegetacijom

Ostrvo Sveti Nikola je obraslo gustom šumom, pretežno zimzelenim drvećem – debelim četinarima, borom i smrekom.

Pored flore, karakteristična je i fauna ostrva, jer je ono pravi raj za ptice, kao i sitnu divljač – šumske zečeve, fazane i jelene, koji su se pred noć spuštali i do samih plaža.

Sredinom 60-ih godina dovedena su i dva para jelena lopatara sa ostrva Brioni.

Na žalost, smatra se da je većina ovih životinja pobijena u krivolovu u poslednjih 10 godina.

Ostrvo Sveti Nikola sa skrivenim uvalama je idelano mesto za avanturiste

Ostrvo Sveti Nikola

Tri prelepe šljunkovito-peskovita plaže Crne Gore, ukupne dužine 840 m nalaze se na ostrvu. Do njih možete doći brodićima i čamcima koji svakodnevno voze sa svih budvanskih plaža. Ukoliko ste pak blizu marine naći ćete i taxi brodić koji vozi do ostrva i nazad.

Manje plaže ka otvorenom moru na jugu, koje su mnogim turistima zanimljive. One su dostupne samo za male čamce zbog visokih grebena sa te strane.

Inače, ostrvo Sveti Nikola povezuju i sa imenom Havaji, zbog restorana koji se dugo godina tu nalazio.

Danas, jedan deo ostrva je privatizovan.  Na drugom delu je napravljen novi restoran, u kojem služe sveže ulovljenu ribu.

Takođe, na ostrvu Sveti Nikola postoje i kafići i barovi. Tu su i sportski tereni, svlačionice, tuš, wc, spasioci, služba hitne pomoći koji garantuju užitak kao i sigurnost svim turistima.

Za romantične parove ili one koji žele da se prepuste na miru u prozirnom pogledu, sunčevim zracima i mirisu Jadranskog mora, tu je nekoliko uvala. Prave avanturiste očekuje  paraglajding, skijanje na vodi i druge letnje sportske aktivnosti.

Ostrvo Sveti Nikola

Da bi vam čarobno ostrvo Sveti Nikola bilo blizu, na vreme rezervišite jedan od prelepih apartmana Sofija koji se nalaze u blizini Budve. Ovi apartmani u Crnoj Gori nude svu udobnost i savršen odmor.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Add Comment

Скочи на траку са алаткама