Boka Kotorska – biser Jadrana

Boka Kotorska ili skraćeno Boka predstavlja jedan od najlepših zaliva na svetu i sa ponosom nosi epitet “biser Jadrana“.

Magičan spoj plavih i zelenih nijansi i hiljade detalja i motiva nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Baš zato nas ne čudi da turisti koji jednom posete Boku izaberu iznajmljivanje apartmana i naredne godine u ovom delu crnogorskog primorja.

Boka Kotorska je bogata nestvarnom prirodom

Ovaj čudesni zaliv koji je ime dobio od italijanske reči “bocca“ što znači “usta“, okružen je liticama Lovćena i Orjena. Počinje Hercegnovskim zalivom, koji se sužava u Kumborski tjesnac. Odatle prelazi u Tivatski zaliv i kroz Verige ulazi u Risanski i Kotorski zaliv.

Boka Kotorska

U njenom sastavu nalazi se čak devet ostrva: Prevlaka, Mamula, Gospa od Milosti, Sveti Marko, Ostrvo Cvijeća, Zanovjetni Školjic, Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe. I više od 20 mesta od kojih su najpoznatija: Tivat, Kotor, Perast, Igalo, Herceg Novi, Prčanj, Njivice, Meljine, Zelenika, Đenovići, Baošić, Bijela, Morinj, Risan, Krašići, Radovići.

Boka Kotorska ima dugu istoriju

Boka Kotorska

Prvi tragovi civilizacije u Boki datiraju iz 4. veka pre Nove ere kada su vladali Iliri. Ilirsku državu 168. godine osvojili su Rimljani, a u 5. veku počinju migracije Slovena. Njihovim spajanjem sa starosedeocima nastali su Dukljanski Sloveni, preci današnjih Crnogoraca.

U Srednjem veku Bokom su vladali Nemanjići pa je tada stanovništo primilo pravoslavnu veru.

Nakon vladavine Nemanjića, vlast je preuzela Mletačka Republika. Njen pad 1797. godine predstavljao je veoma značajnu prekretnicu u istoriji Boke Kotorske. Za kratko vreme ona je promenila 5 okupacionih političkih uprava. 1813. godine proglašeno je ujedinjenje Boke i Crne Gore i formirana je vlada na čijem čelu je bio Petar I Petrović Njegoš.

  1. godine Boka je postala deo Jugoslavije, a od 1945. deo Republike Crne Gore.

Boka Kotorska “živi“ i van letnje sezone

Gotovo da nema grada u Bokotorskom zalivu koji nema značajno istorijsko nasleđe i raznovrsni kulturni sadržaj tokom čitave godine.

Boka Kotorska

Tu se izdvaja Kotor sa starim gradom, katedralom Svetog Tripuna, tvrđavom San Giovanni, čuvenim karnevalom i tradicionalnom Bokeljskom noći. Zatim je tu usnuli Perast sa prelepim palatama i bogatim muzejem. Risan sa arheloškim ostacima koji datiraju iz Rimskog carstva. U  Prčnju će vas zadiviti grandiozni Bogorodičin hram. U Herceg Novom pored obilaska znamenitosti možete uživati u najnovijim filmskim ostvarenjima tokom Filmskog festivala, dok za dozu luksuza pobrinuo se Tivat i elitni “Porto Montenegro“.

Crna Gora obiluje lepotama, koje je gotovo nemoguće obići tokom letovanja, kada najviše vremena provodimo no plažama.Zato se preporučuje iznajmljivanje apartamana van sezone.

Već krajem februara možete osetiti tople sunčeve zrake dok ispijate kafu u bašti kafića Starog Kotora i priremate se da na pravi način. Bez vreline i gužve možete obići prefinjenu arhitekturu i bogatu istoriju Boke.

Boka Kotorska

Ako Vas ni ovo nije ubedelo da se odlučite za iznajmljivanje apartmana van sezone, znajte da Bokokotorski zaliv obiluje i raznim sportskim manifestacijama, lepim mediteranskim restoranima i poznatim diskotekama, koje garantuju dobar provod.

Bez obzira šta izaberete da vidite i posetite u zalivu, nećete biti ravnodušni na njegov šarm, te ćete se ponovo odlučiti za iznajmljivanje apartmana u ovom području.

Apartmani u Crnoj Gori Sofija, omogućiće vam pored nezaboravnog odmora da obiđete sve znamenitosti i uživate u letovanju i prirodnim lepotama kojima ćete se iznova vraćati.

Rezervišite svoj apartman na vreme ovde!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Add Comment

Скочи на траку са алаткама