Riblji specijaliteti – Neodoljivi ukusi Mediterana

Riblji specijaliteti su deo mediteranske hrane koja je najzdravija na svetu. Oni su prva asocijacija na letovanje. Naime, uz prelepe plaže Crne Gore i idilične predele primorskih gradova, ukusni riblji specijaliteti će upotpuniti svako leto.

Ipak, oni nisu namenjeni samo za tople dane. S obzirom da spadaju u najzdraviju hranu lekari preporučuju njihovo konzumiranje tokom čitave godine.

A pripremu savršenih ribljlh specijaliteta otrivaju vam Sofija apartmani.

Riblji specijaliteti imaju dugu tradiciju

S obzirom da se u praistoriji hrana dobijala lovom i ribolovom, riblji specijaliteti su bili poznati još u tom periodu. O tome govore i paleolitski crteži na pećinama nastali pre više od 10.000 godina pre Nove ere.

Kult ribljih specijaliteta je nastavljen, pa je u Jerusalimu jedna kapija grada u blizini riblje tržnice nazvana Ribljom kapijom.

U drevnoj Grčkoj i Rimu riblji specijaliteti su predstavljali statusni simbol. Odnosno, vrsta ribe i način pripreme su zavisili od društvenog staleža. Tako je lokalno stanovništvo na grčkim ostrvima, osim u sopstvenoj ishrani, morske plodove transportovalo za prodaju u unutrašnjost. Sardine i inćuni su bili redovni na trpezi građane Atine, prodavani su sveži, mada češće sušeni i soljeni da bi se očuvala trajnost.

Kod nas, riblji specijaliteti su bili dopuna masnim jelima. U to doba bilo je poznato preko 60 vrsta riba kako morskih tako i rečnih, a najčešće su spremani za vreme praznika.

Riblji specijaliteti

Iako su riblji specijaliteti konzumirani vekovima, svoj status u kuvaru dobili su tek u 20. veku. Nakon Drugog svetskog rata naučnici su posetili Krit. Tamo su otkrili da je siromašno stanovništvo u proseku zdravije i dugovečnije nego Englezi i Amerikanci. Kao razlog za to naveli su ishranu baziranu na ribi i maslinovom ulju, za razliku od “teških” zapadnjačkih jela.

Riblji specijaliteti su zdravi

Istraživanja su pokazala da riblji specijaliteti čuvaju vitalnost organizma uz zdravu težinu. Predstavljaju značajan izvor belančevina i nezasićenih kiselina koji štite od kancera. Dok vitamin E, koji neguje kožu, usporava proces starenja i reguliše rad hormona.

Takođe, riblji specijaliteti su bogati kalijumom, natrijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, magnezijumom. Te njihovo konzumiranje štiti vid, kosti, srce i moždane aktivnosti.

Riblji specijaliteti na crnogorskom primorju

Crna Gora poseduje manji deo Jadranskog mora. Ipak, u tih 300 kilometara smeštana je neverovatna flora i fauna koja svojim prepoznatljivim bojama i mirisima privlači pažnju turista iz celog sveta.

Riblji specijaliteti

Iako su čisto more i prelepe plaže glavni razlog za smeštaj u Crnoj Gori, sve više je popularan i primorski ribolov.

Najatraktivnije lokacije su Petrovac, Herceg Novi, luka u Baru i njena bliža okolina, ušće reke Bojane u more, tj. oko Ulcinja, kao i deo oko Rta Platamuni i plaže Ploče.

Najuksuniji riblji specijaliteti

Riblji specijaliteti su pristupačan obrok. Uz povrće se mogu spremiti na mnogo načina, pa ih možete u zavisnosti od toga konzumirati kao predjelo, čorbu, glavno jelo ili salatu.

Riblji specijaliteti

Najlepši riblji specijaliteti dolaze sa roštilja. Ukoliko ste ljubitelj ove ishrane Sofija, lux apartmani u Bečićima su opremljeni ne samo vrhunskim enterijerom već i eksterijerom. Na raspolaganju gostima je roštilj u bašti, te možete svojoj porodici da spremite ukusne riblje specijaliteta, koji su provereno sveži i kvalitetni. Jer, ima li šta lepše od mirisa ribe koja se širi sa roštilja dok uživate u pogledu na more koji pružaju ovi apartmani na crnogorskom primorju.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Add Comment

Скочи на траку са алаткама